Foto: z otvorených zdrojov
Aby boli zemiaky mäkké, ale nerozvarené, je dôležité dbať na kvalitu vody.
Pri varení zemiakov môže dôjsť k chybám, ktoré spôsobia, že zemiaky stratia chuť, tvar alebo užitočné vlastnosti. Odborníci vysvetlili, akú vodu je najlepšie použiť a aké tajomstvá vám pomôžu dosiahnuť dokonalý výsledok. Aké je hlavné tajomstvo pri varení zemiakov, prezradí Onet.
Aká je najlepšia voda na varenie zemiakov
Aby boli zemiaky mäkké, ale nerozvarené, je dôležité dbať na kvalitu vody.
Najlepšou voľbou je čistá, filtrovaná voda. Neobsahuje chlórové prímesi, ktoré by mohli ovplyvniť chuť zeleniny. Pred varením vodu osolte. To nielen zlepší chuť, ale pomôže aj zachovať štruktúru hľúz. Aj malé množstvo soli spôsobí výrazný rozdiel.
Voda s nízkym pH robí zemiaky hustejšími a krémovejšími, pretože posilňuje pektínové zlúčeniny. Ak sa rozvaria, voda má pravdepodobne nesprávne zloženie alebo bola teplota príliš vysoká.
Typické chyby pri varení zemiakov
- Používanie vody z vodovodu s nečistotami;
- Hádzanie zemiakov do vriacej vody (varia sa nerovnomerne);
- Varenie na príliš vysokej teplote;
- Nedostatok soli;
- Rozdielna veľkosť kúskov, z tohto dôvodu sa časť hľúz strávi a zvyšok zostane tvrdý;
- Ponechanie zemiakov po uvarení v horúcej vode, čo spôsobuje ich nasiaknutie a stratu chuti.
- Triky na varenie dokonalých zemiakov
Začnite variť v studenej vode – zelenina sa tak rovnomerne zohreje. Pridajte trochu soli, bobkový list, rozmarín, tymián alebo strúčik cesnaku, dodajú príjemnú chuť.
Do šalátov alebo nákypov sa oplatí znížiť kyslosť vody pridaním 1 PL octu alebo citrónovej šťavy, zemiaky potom zostanú pevné.
Ak robíte kašu, môžete pridať štipku jedlej sódy, aby ste zvýšili pH vody a hľuzy budú jemnejšie a krehkejšie.
Správne uvarené zemiaky majú zlatistú farbu, jemnú štruktúru a prirodzenú chuť. Zdá sa to ako maličkosť, ale práve kvalita vody rozhoduje o tom, či bude pokrm skutočne chutiť.
Stránka nie je zabezpečená! Všetky vaše údaje sú ohrozené: heslá, história prehliadača, osobné fotografie, bankové karty a ďalšie osobné údaje budú použité útočníkmi.
