Prečo sa vám lepia špagety a čo s tým: problém vyrieši jeden lifehack

Foto: z verejných zdrojov

Vedci zistili, čomu treba venovať osobitnú pozornosť pri varení cestovín

Mnohí ľudia, ktorí varia pre seba alebo svojich blízkych, si aspoň raz položili otázku, ako dosiahnuť, aby sa špagety pri varení nelepili. Kvôli tomu strácajú svoj atraktívny vzhľad a je ťažšie ich vybrať a dať na taniere.

Zistili sme, čo to ovplyvňuje a ako uvariť špagety v hrnci. Predtým sme vám povedali, ako variť knedle, aby sa nerozvarili.

Nová štúdia z Lundskej univerzity ukazuje, že lepok zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní špagiet pri varení v neporušenom stave.

Ako dosiahnuť, aby sa špagety nelepili

Lundská univerzita (Švédsko) uskutočnila štúdiu a dospela k záveru, že na vine je lepok. Dôležitú úlohu zohráva aj množstvo soli pridanej do vody.

Vedci použili pokročilé analytické techniky na štúdium vnútornej štruktúry špagiet kúpených v obchode. Na tento účel boli zakúpené bežné aj bezlepkové špagety. Ukázalo sa, že lepok je potrebný na zachovanie štruktúry cestovín počas varenia.

Podľa Andreu Scottiho, docenta chémie na univerzite, lepok v bežných špagetách funguje ako ochranná sieť, ktorá zachováva škrob. Na druhej strane bezlepkové výrobky obsahujú umelú matricu, ktorá správne funguje len vtedy, ak sú dodržané všetky podmienky varenia. V opačnom prípade sa táto matrica zničí.

Pomocou röntgenového žiarenia, ako aj rozptylu neutrónov pod malým uhlom vedci dokázali skúmať potraviny na mikroskopickej úrovni. Svoje zistenia porovnali so štruktúrou, glykemickým indexom a trvanlivosťou „testovaného subjektu“. Vedcom sa tiež podarilo zistiť, ako konečný výsledok ovplyvňuje množstvo soli.

Ak je jej teda príliš veľa alebo proces varenia je príliš dlhý, s týmito podmienkami si poradia len cestoviny s normálnym množstvom lepku. Tieto dva faktory ovplyvňujú mikroštruktúru výrobku.

Preto nie je dôležité len to, ako dlho sa špagety varia, ale aj množstvo soli, ktoré pridávate do vody. V skutočnosti sa v otázke času oplatí riadiť informáciami na obale. Práve výrobca najlepšie rozumie zloženiu svojho výrobku a pravidlám jeho prípravy.

Vo všeobecnosti platí, že varenie špagiet trvá zvyčajne 7 až 12 minút. Preto by ste nemali držať cestoviny v horúcej vode 20 minút alebo dlhšie. Na každých 100 gramov špagiet potrebujete približne jeden liter vody, a preto je lepšie najprv sa rozhodnúť pre množstvo výrobku a potom vybrať hrniec, do ktorého sa zmestí potrebný objem vody. Ak hovoríme o soli, 10 gramov bude úplne stačiť.

Z hotových špagiet sceďte vodu, ale nemusíte ich preplachovať. Ak chcete, môžete do hotového pokrmu pridať trochu rastlinného oleja alebo masla.

Stránka nie je zabezpečená! Všetky vaše údaje sú ohrozené: heslá, história prehliadača, osobné fotografie, bankové karty a ďalšie osobné údaje budú použité útočníkmi.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život