Foto: z verejných zdrojov
Jedna porcia muškátovej tekvice môže obsahovať až 50 percent odporúčanej dennej dávky vitamínov A a C.
Šupka tekvice nie je odpad, ale cenný zdroj prospešných látok. Má vysoký obsah vlákniny, antioxidantov, zinku a vitamínov A, C a E, ktoré podporujú imunitu a zlepšujú zdravie pokožky. Uvádza to webová stránka Verywell health.
Bohatý zdroj antioxidantov
Podľa PubMed obsahuje šupka muškátovej tekvice flavonoidy a karotenoidy vrátane betakaroténu, luteínu a kryptoxantínu.
Tieto zlúčeniny pôsobia ako obranný systém pre vaše bunky a pomáhajú neutralizovať oxidačný stres – typ poškodenia spôsobený zápalom, stresom a vplyvom životného prostredia.
Bunky sa v priebehu času opakovane poškodzujú, takže to môže zvýšiť riziko chronických ochorení vrátane niektorých druhov rakoviny.
Zdravá hladina cukru v krvi
Mayo clinic uvádza, že tekvica obsahuje sacharidy, ale hlavne komplexné sacharidy v kombinácii s vlákninou, vitamínmi a antioxidantmi, čo z nej robí výživnú potravinu. Jej prírodné cukry sú vyvážené vlákninou, ktorá pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.
Dužina tekvice je bohatá na vlákninu – približne 6,6 g na 1 šálku.
Zlepšené trávenie
Podľa Clevelandskej kliniky môže vláknina pomôcť zlepšiť tráviaci systém. Šupky obsahujú nerozpustnú vlákninu, ktorá udržiava pravidelnú stolicu a pomáha predchádzať zápche.
Vláknina je tiež prebiotikum, čo znamená, že vyživuje prospešné črevné baktérie. Keď tieto baktérie fermentujú vlákninu, produkujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom, zlúčeniny, ktoré pomáhajú udržiavať črevnú sliznicu a môžu znižovať zápaly v tráviacom trakte.
Podpora imunitného systému
Jedna porcia muškátovej tekvice môže obsahovať až 50 % odporúčanej dennej dávky vitamínov A a C. Tieto živiny zohrávajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní silného imunitného systému.
Vitamín A podporuje sliznice dýchacích ciest a trávenie. Zatiaľ čo vitamín C podporuje funkciu imunitných buniek a pomáha chrániť tieto bunky pred poškodením pri boji s infekciami.
Ako umyť tekvicu
Tekvicu namočte na 5-10 minút do studenej vody. Dobre ju vydrhnite kefkou alebo špongiou. Môžete použiť roztok jedlej sódy (1 lyžička na 1 liter vody), potom dôkladne opláchnite. Osušte čistým uterákom.
Pečte pri teplote 180-200 C, 25-40 minút (v závislosti od kusov). Dusíme alebo dusíme v pare 15-25 minút. Potom bude kôra mäkká, tenká a celkom jedlá.
