Foto: z otvorených zdrojov
Mäkké, voňavé, s ľahkou chrumkavosťou kukuričnej múky a jemnou sladkosťou jabĺk, tieto muffiny sa stanú vašimi novými obľúbenými v jesennom období.
V sychravých dňoch, keď vzduch vonia škoricou a ruky sa vám načahujú po teplom nápoji, máte chuť na niečo domáce a jemné. Jennieeeeeeeg sa podelila o recept, ktorý sa stal virálnym medzi fanúšikmi prírodného varenia: vegánske kukurično-jablkové muffiny. Bez vajec a mlieka, ale s maximálnou chuťou, textúrou a vôňou. Aj s nádychom detstva, keď mama piekla jablkový koláč a kuchyňa bola plná tepla.
Tento dezert je rovnováhou medzi domácou pohodou a moderným vedomím, pretože je úplne vegánsky a nevyžaduje žiadne zložité ingrediencie.
Recept
Zloženie:
- pšeničná múka 150 g
- kukuričná múka 50 g
- hnedý cukor 125 g
- kvások 12 g
- soľ
- škorica
- vanilka
- rastlinné mlieko (sójové, ovsené alebo mandľové) 125 ml
- rastlinný olej 125 ml
- jablká 1 ks.
Voliteľné
- nasekané mandle
- vegánsky vanilkový krém
Príprava
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- Vo veľkej miske zmiešajte všetky suché prísady.
- Prilejte mlieko a maslo a vymiešajte do hladka.
- Pridajte jablko a opatrne ho pridajte do cesta.
- Cesto rozotrite do formičiek na muffiny.
- Pečte 20 minút pri teplote 160 °C, potom zvýšte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 7-10 minút, kým vrchná časť nie je zlatistá.
- Pred podávaním alebo pred natretím krémom nechajte vychladnúť.
Vegetariánsky vanilkový krém
Zložky
- rastlinné mlieko 100 ml
- cukor 1-2 lyžičky
- kukuričný škrob 1 lyžička
- vanilkový extrakt ¼ lyžičky
- škorica
- soľ
Príprava
- Škrob rozpustite v 2 PL studeného mlieka.
- Zvyšok mlieka s cukrom, vanilkou, škoricou a soľou zohrejeme, nevedieme do varu.
- Prilejeme škrobovú zmes a za stáleho miešania varíme 2-3 minúty, kým nezhustne.
- Mierne vychladíme a natrieme na muffiny alebo podávame samostatne.
Muffiny podávajte teplé, so šálkou latte, bylinkového čaju alebo vareného vína. Môžete ich ozdobiť mandľami, karamelizovanými jablkami alebo štipkou škorice na vrchu. Alebo ak ich chcete premeniť na skutočný dezert, prekrojte ich na polovicu a naplňte vanilkovým krémom alebo lyžičkou orechovej hmoty.
Tieto muffiny sú dôkazom, že aj jednoduchosť môže byť chutná. Trochu kukuričnej múky, jablko, obľúbená šálka kávy a jeseň je hrejivejšia. Veď domáce pečenie nie je len o chuti, ale aj o starostlivosti, pohode a láske v každej omrvinkách.
