Ako sa čaj bai líši od bežného čierneho čaju: ktorý z nich je lepšie kúpiť a piť

Foto: z otvorených zdrojov

Odborníci na čaj objasňujú, že čaj bai nie je analógom čierneho listového čaju

V našej krajine sa často verí, že najlepší čaj je veľkolistý čierny čaj. Ľudovo sa mu hovorí „bajchový“, pričom si myslia, že je to správne. V skutočnosti je tu jedna nuansa, a tá je veľmi dôležitá pre tých, ktorí tento nápoj konzumujú pravidelne. Zistite, ako pochopiť, že čaj je baihovy a v čom je jedinečný.

Aký je rozdiel medzi sypaným čajom a sypaným čajom

V prvom rade je potrebné vedieť, že čaj je balený v rôznych formách a forma jednej odrody sa môže líšiť od inej. Výrobok tak môže byť sypaný, lisovaný, viazaný, hrudkovitý, práškový, granulovaný, extrahovaný alebo instantný.

Čaj bai je teda sypaný čaj. To znamená, že roky u nás všetci používali slovo baihovy ako synonymum, ale potom nie je jasné, prečo vymysleli samostatné slovo na definovanie toho istého čaju? Ukázalo sa, že je v tom istá nuansa.

Ak sa presunieme o niekoľko storočí späť a spomenieme si, ako Číňania predávali svoj čaj v iných krajinách, môžeme si všimnúť, že cenené boli najmä biele a zelené odrody. Predajcovia ubezpečovali, že obsahujú púčiky (tipy), neotvorené lístky, ktoré sú veľmi zdravé. Pri vysvetľovaní vyslovovali slovo „bai hao“, ktoré zostalo v pamäti obchodníkov ako znak vynikajúcej kvality. Vzhľadom na to, že sypaný čaj bol vždy považovaný za najlepší z variantov vďaka svojej „priehľadnosti“ – môžete sa naň pozrieť a vidieť kvalitu lístka, slovo „bai hao“ sa zmenilo na „baih tea“. Podľa toho ľudia dospeli k názoru, že bai khao je akýkoľvek sypaný čaj.

Ak slovo „bai hao“ preložíte z čínštiny, dostanete „biele riasy“ alebo „biele rúno“. Je pravda, že mladé čajové lístky najvyššej kvality majú slabo viditeľné škvrny bielej farby – to sa Číňania v dávnych dobách snažili nahovoriť svojim cudzojazyčným zákazníkom. Takéto typy môžete vidieť v pravom čínskom čaji, ale v bežnom výrobku z regálu obchodu ich nenájdete. Výrobcovia sa snažia odstrániť neotvorené púčiky, aby nepripravených ľudí nemiatli neznámym vzhľadom čajových lístkov.

To znamená, že keď sa snažíte zistiť, ktorý čaj je lepší – čaj bai alebo sypaný čaj, berte do úvahy, že ide o to isté. Oba sú sypané čaje, len čaj bai má na lístkoch biele škvrny.

Z čoho sa vyrába čaj bai a ako sa vyrába

Ako ste si už uvedomili, čaj bai je produkt, ktorý sa môže vyrábať z čierneho, zeleného a bieleho čaju. Existuje aj čaj oolong bai, čaj puerh bai a dokonca aj žltý čaj bai.

Existuje špeciálna európska klasifikácia označená skratkami na obaloch. A aj keď je bai čaj sypaný, môže mať lepšiu alebo horšiu kvalitu. Ak teda chcete kúpiť kvalitný výrobok, pozrite sa na písmená.

Balenie hrubého lístkového čaju bude mať na sebe písmeno S, zmes hrubého a stredného lístkového čaju – PS, len stredného – P, jemného a stredného – OP. Mladý listový čaj je na obale vždy označený písmenom O, a ak sú lístky mladé a jemné, t. j. kvalitnejšie, uvidíte skratku FOP. Ak je na obale napísané GFOP, znamená to, že surovina na čaj obsahuje nielen mladé lístky, ale aj tipsy, a TGFOP označuje ešte viac púčikov.

Skratka FTGFOP je rovnaká ako TGFOP, ale vyššej kvality, zatiaľ čo výrobok označený SFTGFOP sa všeobecne považuje za najvzácnejší a najdrahší, pretože ide o jemné mladé lístky s obrovským množstvom tipsov.

Nezabudnite, že čím väčší je list čaju bai, tým je menej užitočný a aromatický. Najcennejšie odrody sú tie, ktoré sa zbierajú z mladých jemných lístkov s neotvorenými púčikmi. Za najbežnejšie pre širokú spotrebu sa považujú „zlomené“ čaje – to znamená, že lístky boli rozdrvené. Takýto výrobok je v obchodoch veľmi rozšírený, ale kvôli tejto deformácii listu je menej užitočný ako výrobok s celými listami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život