Zimný hit: recept na kapustňák s prosom, ktorý vás určite zahreje

Foto: z otvorených zdrojov

Pripravuje sa jednoducho a výsledok vždy predčí očakávania

Kapustňak s prosom je viac ako len polievka, je to skutočná klasika ukrajinskej kuchyne, jedlo, bez ktorého si ťažko predstaviť studenú zimu. Pripravuje sa jednoducho a výsledok vždy predčí očakávania: hustá, voňavá a neuveriteľne výživná polievka. RBC-Ukrajina zdieľa recept na polievku s odkazom na príspevok kuchárky Jane Lubowitzovej na Facebooku.

Recept

Zloženie:

  • Tučné mäso (kuracie, bravčové alebo hovädzie) – 500 g
  • Voda – 2 litre
  • Mrkva – 2 ks.
  • Cibuľa – 2 ks
  • Zemiaky – 5 ks
  • Kyslá kapusta – 300 g
  • Proso – 100 g
  • Vavrínový list, čierne korenie, hrášok podľa chuti
  • Soľ podľa chuti
  • Cesnak – 1-2 strúčiky
  • Kyslá smotana – na podávanie

Príprava:

  1. Mäso dôkladne opláchnite. Naplňte ho studenou vodou, priveďte do varu a sceďte prvý vývar. Vývar tak bude čistejší a priehľadnejší. Potom mäso opäť naplňte čistou vodou (2 litre), pridajte soľ, bobkový list, niekoľko hráškov čierneho korenia a kúsok mrkvy (jeden z dvoch). Varte, kým mäso nie je úplne uvarené. Mäso vyberte z vývaru a nechajte ho trochu vychladnúť, potom ho nakrájajte na malé kúsky alebo ho nakrájajte.
  2. Kým sa vývar varí, vezmite panvicu a rozohrejte v nej 2 PL rastlinného oleja. Nakrájajte zvyšnú cibuľu a druhú mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle. Cibuľu a mrkvu smažte na panvici asi 1 minútu – kým nezískajú mierne zlatistú farbu. Tým sa zvýrazní jas a chuť polievky.
  3. Pšeno dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou, kým voda nie je číra. Potom ho na 10 až 15 minút zalejte vriacou vodou – to pomôže odstrániť prípadnú horkosť. Potom vodu sceďte.
  4. Kyslú kapustu dobre vyžmýkajte, aby ste odstránili prebytočnú šťavu. Ak je kapusta príliš kyslá, môžete ju trochu prepláchnuť studenou vodou a potom opäť vyžmýkať. V prípade potreby ju nakrájajte nadrobno.
  5. Do hotového vývaru (po vybratí mäsa) pridáme orestovanú mrkvu a cibuľu a na kocky nakrájané zemiaky. Polievku po uvarení varte ešte 10 minút. Potom pridajte pripravené proso. Po ďalších 10 minútach pridajte kyslú kapustu. Pokračujte vo varení polievky, kým zelenina a proso nie sú úplne mäkké.
  6. 5 minút pred koncom varenia pridajte nadrobno nakrájaný cesnak, čierne korenie (ideálne bude čerstvo mleté) a podľa potreby ešte trochu soli. Odstavte panvicu z ohňa a nechajte kapustnjaku stáť pod pokrievkou aspoň 15-20 minút. Vtedy sa chuť naplno rozvinie.
  7. Kapustňak podávajte horúci, pričom na taniere položte kúsky mäsa, ktoré sa varili vo vývare. Nezabudnite pridať štedrú lyžicu domácej kyslej smotany, dodá polievke zvláštnu jemnosť a plnosť.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a lifehacky pre každodenný život