Foto: z otvorených zdrojov
Pripravuje sa jednoducho a výsledok vždy predčí očakávania
Kapustňak s prosom je viac ako len polievka, je to skutočná klasika ukrajinskej kuchyne, jedlo, bez ktorého si ťažko predstaviť studenú zimu. Pripravuje sa jednoducho a výsledok vždy predčí očakávania: hustá, voňavá a neuveriteľne výživná polievka. RBC-Ukrajina zdieľa recept na polievku s odkazom na príspevok kuchárky Jane Lubowitzovej na Facebooku.
Recept
Zloženie:
- Tučné mäso (kuracie, bravčové alebo hovädzie) – 500 g
- Voda – 2 litre
- Mrkva – 2 ks.
- Cibuľa – 2 ks
- Zemiaky – 5 ks
- Kyslá kapusta – 300 g
- Proso – 100 g
- Vavrínový list, čierne korenie, hrášok podľa chuti
- Soľ podľa chuti
- Cesnak – 1-2 strúčiky
- Kyslá smotana – na podávanie
Príprava:
- Mäso dôkladne opláchnite. Naplňte ho studenou vodou, priveďte do varu a sceďte prvý vývar. Vývar tak bude čistejší a priehľadnejší. Potom mäso opäť naplňte čistou vodou (2 litre), pridajte soľ, bobkový list, niekoľko hráškov čierneho korenia a kúsok mrkvy (jeden z dvoch). Varte, kým mäso nie je úplne uvarené. Mäso vyberte z vývaru a nechajte ho trochu vychladnúť, potom ho nakrájajte na malé kúsky alebo ho nakrájajte.
- Kým sa vývar varí, vezmite panvicu a rozohrejte v nej 2 PL rastlinného oleja. Nakrájajte zvyšnú cibuľu a druhú mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle. Cibuľu a mrkvu smažte na panvici asi 1 minútu – kým nezískajú mierne zlatistú farbu. Tým sa zvýrazní jas a chuť polievky.
- Pšeno dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou, kým voda nie je číra. Potom ho na 10 až 15 minút zalejte vriacou vodou – to pomôže odstrániť prípadnú horkosť. Potom vodu sceďte.
- Kyslú kapustu dobre vyžmýkajte, aby ste odstránili prebytočnú šťavu. Ak je kapusta príliš kyslá, môžete ju trochu prepláchnuť studenou vodou a potom opäť vyžmýkať. V prípade potreby ju nakrájajte nadrobno.
- Do hotového vývaru (po vybratí mäsa) pridáme orestovanú mrkvu a cibuľu a na kocky nakrájané zemiaky. Polievku po uvarení varte ešte 10 minút. Potom pridajte pripravené proso. Po ďalších 10 minútach pridajte kyslú kapustu. Pokračujte vo varení polievky, kým zelenina a proso nie sú úplne mäkké.
- 5 minút pred koncom varenia pridajte nadrobno nakrájaný cesnak, čierne korenie (ideálne bude čerstvo mleté) a podľa potreby ešte trochu soli. Odstavte panvicu z ohňa a nechajte kapustnjaku stáť pod pokrievkou aspoň 15-20 minút. Vtedy sa chuť naplno rozvinie.
- Kapustňak podávajte horúci, pričom na taniere položte kúsky mäsa, ktoré sa varili vo vývare. Nezabudnite pridať štedrú lyžicu domácej kyslej smotany, dodá polievke zvláštnu jemnosť a plnosť.
